De dirigent

Niels Kuijers studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Niels Kuijers (foto Pieter Postma)
Met pianist Jacomijn Puite organiseert hij op projectbasis workshops voor vrouwenkoor met pianobegeleiding.
De samenwerking met pianist Caecilia Boschman ontstond tijdens de voorbereiding van Achnaton, een opera van Philip Glass door Muziektheater Hollands Diep.

Hij is vaste dirigent van Toonkunst GoudaVocaal Ensemble Cantate in Gorinchem en C.O.V. Laudate in Hardinxveld-Giessendam.

Andere muziekactiviteiten
Niels was dirigent van Vocaal Ensemble Tiramisu uit Rotterdam. Met dit koor voerde hij veel bijzondere programma’s uit met onbekend koorrepertoire, veelal a capella maar soms ook met begeleiding van een of meerdere instrumenten.  Na een jarenlange vruchtbare samenwerking koos hij ervoor ruimte te maken voor andere projecten. Zo was hij gastdirigent bij Vocaal Ensemble Coqu uit Utrecht en dirigeerde hij het project ‘Händel en Pärt’ bij het Amsterdams Bach Consort.

Naast het dirigentschap geeft Niels groepsworkshops en individuele lessen stemvorming volgens de methode Lichtenberg. Op de Toneelschool Rotterdam is hij docent stem en zang. 
Regelmatig zingt hij als professioneel koorzanger in het Laurens Collegium Rotterdam, dat vaak samenwerkt met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. 

Methode Lichtenberg
Niels werkt vanuit de methode Lichtenberg, een klankgeoriënteerde manier van zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat leidt tot een volle klank die tegelijkertijd verfijnd en boventoonrijk is. De principes van de methode Lichtenberg geven richting aan de stemvorming van de individuele koorleden en bevorderen een homogene, rijke koorklank.