Over ons

Niels Kuijers, dirigent

Niels Kuijers studeerde koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is vaste dirigent van Vocaal Ensemble Cantate uit Gorinchem en C.O.V. Laudate uit Hardinxveld-Giessendam en met ingang van januari 2020 van Toonkunst Gouda.
Met pianist Jacomijn Puite organiseert hij op projectbasis workshops voor vrouwenkoor met pianobegeleiding. De samenwerking met Caecilia Boschman ontstond in 2001 tijdens de voorbereiding van ‘Achnaton’, een opera van Philip Glass door Muziektheater Hollands Diep.

Andere kamerkoren
Tot april 2017 was Niels dirigent van Vocaal Ensemble Tiramisu uit Rotterdam. Met dit koor voerde hij veel bijzondere programma’s uit met onbekend koorrepertoire, veelal a-capella maar soms ook met begeleiding van een of meerdere instrumenten.  Na een jarenlange vruchtbare samenwerking koos hij ervoor ruimte te maken voor andere projecten. Zo was hij in 2018 gastdirigent bij Vocaal Ensemble Coqu uit Utrecht en in 2019 dirigeerde hij het project ‘Händel en Pärt’ bij het Amsterdams Bach Consort.

Methode Lichtenberg
Niels werkt vanuit de methode Lichtenberg, een klankgeoriënteerde manier van zingen waarbij de waarneming van de eigen klank zorgt voor herordening van het lichaam. De innerlijke balans die hierdoor ontstaat leidt tot een volle klank die tegelijkertijd verfijnd en boventoonrijk is. De principes van de methode Lichtenberg geven richting aan de stemvorming van de individuele koorleden en bevorderen een homogene, rijke koorklank.

Jacomijn Puite, pianist

Jacomijn Puite studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Ria Groot en Alwin Bär. Na haar eindexamen in 1990 volgde zij lessen bij Herman Uhlhorn en Eelko Molenaar. In 1993 voltooide ze de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, die ze vervolgde met de postdoctorale lerarenopleiding voor het vak muziek.

Specialisatie liedbegeleiding
Jacomijn heeft zich voornamelijk toegelegd op liedbegeleiding. Zo gaf zij concerten met bariton Evert Jan Nagtegaal, tenor Hans van Dijk, sopraan Bernadette Dorhout en Esther Putter. Op haar repertoire staan o.a. bekende cycli als Winterreise en Schwanengesang van Schubert, Dichterliebe en Liederkreis Op.39 van Schumann en Kindertotenlieder van Mahler.

Samenwerking met koren
Behalve met solozangers werkt Jacomijn graag samen met koren. Zo gaf zij o.a. concerten met Coqu, Multiple Voice en Venus uit Utrecht. Ook begeleidde zij Vocaal Ensemble Cantate uit Gorinchem en Vocaal Ensemble Tiramisu uit Rotterdam, beide onder leiding van Niels Kuijers.
Samen met pianiste Caecilia Boschman speelde Jacomijn o.a. Cinq Hymnes van Ton de Leeuw, de Psalmensymfonie van Stravinsky, de Nicolaas Cantate van Britten en Ein Deutsches Requiem van Brahms.
Jacomijn organiseert met dirigent Niels Kuijers weekenden voor vrouwenkoor met pianobegeleiding.

Dirigent en docent
Naast haar werkzaamheden als pianist en pianodocent, is Jacomijn dirigent van wijkkoor ’t Akkoord en een vocaal kwartet in Utrecht.
Als docent Muziek is ze verbonden aan Het Baarnsch Lyceum.

Caecilia Boschman, pianist

Caecilia Boschman studeerde piano bij Frans van Hoek aan het Rotterdams Conservatorium, waar zij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus behaalde. Vervolgens studeerde ze enkele jaren bij Jan Wijn.

Muziektheater Hollands Diep
Caecilia werkte geruime tijd bij Muziektheater Hollands Diep als repetitor van de producties.
Samen met dirigent Niels Kuijers verzorgde ze de instudering van een aantal muziektheatervoorstellingen, waaronder Achnaton van Philip Glass. De plezierige samenwerking met Niels werd voortgezet bij C.O.V. Laudate in Hardinxveld. De kennismaking met Jacomijn Puite (op initiatief van Niels Kuijers) bij de vierhandige begeleiding van Vocaal Ensemble Tiramisu bleek een schot in de roos: de twee musici voelen elkaar uitstekend aan.

Kamermuziekconcerten
Caecilia maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles, waaronder het Ophelia Trio en het Pelgrim Trio, waarmee ze sinds 2014 kamermuziekcursussen verzorgt in het Franse Crozon. Met altvioliste Karin Dolman bereikte ze een finaleplaats tijdens het Internationale Duoconcours in Vierzon. Van het duo zijn inmiddels twee CD’s verschenen, ‘Great Britain’ en ‘Vive la France’ in de reeks Voilà Viola!

Repetitor en begeleider
Naast het verzorgen van kamermuziekconcerten is Caecilia veelvuldig actief als begeleider; als repetitor is zij verbonden aan verschillende koren en begeleidde ze masterclasses bij het IVC in ‘s-Hertogenbosch en het International Viola Congress.
Jaarlijks speelt Caecilia met het gezelschap Pocket Opera voorstellingen in de Nederlandse theaters.
In het seizoen 2019/2020 maakt ze een tournee met de voorstelling Cathedral van het Scapino Ballet.
Sinds 2015 is zij dirigent van het Orpheus Ensemble.